Hae tästä blogista

perjantai 20. heinäkuuta 2012

Kuusenkerkkäsiirappia köhään

Pakollinen puolivuotisflunssa iski hampaansa bloggaajaan. Rölliä lainatakseni onkin ollut oikein räytymispäivät eikä mitään järkevää ole saanut aikaiseksi. Onneksi tuli keväällä taas täydennettyä kuusenkerkkäsiirappivarastot :)

Paras flunssalääkerespti tulee tässä:
loraus tummaa rommia
piraus kuusenkerkkäsiirappia
kuumaa vettä

Nautitaan höyryävän kuumana. Voi maustaa hunajalla (oiva luonnon antisepti) tai vaikkapa sitruunalla. Hiki virtaa heikkona kun tätä ottaa ja yskä helpottaa. Suosittelen!

Sitten itse kuusenkerkkäsiirappiin. Sen tekeminen on omanlainen niksinsä. Itse ainakin olen huomannut, että netistä löytyy monelaista ohjetta esimerkiksi täältä. Aivan ihania kuusenkerkkäohjeita löytyy myös täältä.

Näin ollen ei siis kannata koko prosessia alkaa tähän kirjoittamaan. Muutamia seikkoja tosin toteaisin siirapin valmistuksesta.

Ensiksikin minusta paras tapa on liottaa ja keittää kerkät hyvin. Kuvassa lötköttää tämän kevään saalis viinisammiossa pataan pääsyä odottelemassa :)


Hankalin vaihe minusta on kerkkien mehun puristeleminen pois. Rasittaa hiirikättä, tenniskyynärpäätä ja rannekanavaoireyhtymää tavattomasti. Onneksi minulla on aivan oivallinen käyttöantiikkinen apuväline tähän touhuun! Minulla on nimittäin vanha Electrolux Assistent, jossa vatkainosat ovat puiset ja käyttöohjekin vain ruotsiksi.


Tässä härpäkkeessä on kuitenkin työkaluista mahtavin, nimittäin soseutin. Kuusenkerkät kannattaa siis perusteellisen parin tunnin keittelyn jälkeen ajaa läpi soseuttimesta pariinkin otteeseen, näin saa kaikki mehut puristettua talteen.

Toinen juttu on, että minusta yleisenä ohjeena kaikkialla mainittu 0,5 kg sokeria litraan nestettä ei riitä. Ensiksikin jotta saisi siirapista mukavan paksua, edellyttää se ainakin 4-5 tunnin keittelyä. Olen kokeillut erilaisia sokerimääriä, ja minusta noin 0,8 kg litraa kohti on aika passeli. Tällä määrällä saa parissa tunnissa kiinteän siirapin jossa säilyy kaunis punainen väri.

Sitten vielä kuusenkerkkäsiirapin maustamisesta pari sanaa. Sitruuna toimii todella hyvin. Olen maustanut siirapin lorauttamalla keittämisen loppuvaiheessa hieman sitruunaa sekaan. Toissa vuonna testasin myös raparperi-kuusenkerkkäsiirappia. Se oli muuten aivan loistavan maukasta! Olenpa kokeillut kuusenkerkkäsiirapin maustamista tervasnapsillakin ja hyvin toimi sekin. Vähemmän onnistunut yritelmä sen sijaan oli maustaa siirappi mintulla. Ei oikein toiminut.

Yskään ja kuumeseen missä muodossa vaan: skål! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti